Au pair - hur gör jag?

Jag har fått många frågor om hur man åker som au pair, om man ska åka privat eller med förmedling och om hur mycket det kostar. Eftersom jag har erfarenhet av både Australien och Europa tänkte jag därför skriva en guide med 11 (för 10 är för main stream och jag kunde ändå inte krympa ner det till det) enkla steg om hur du gör och vad det kommer kosta dig. Denna guide kan användas till alla länder (med undantag för USA, läs under steg 3).
 
Steg 1 - Vill jag åka som au pair?
 
Medan vissa drömmer om au pair-livet i flera år så kan vissa andra komma på idén bara för att ha någonting att göra efter studenten. Vilket som så är det okej, så länge du är förberedd på vad livet innebär. Så låt mig förklara det närmare. Du kommer bo i en värdfamilj. Du kommer jobba åt dem och de du bor med kommer därmed vara dina chefer. Du ska ta hand om dina chefers absolut mest värdefulla ägodel/ägodelar. Du kommer råka ut för kulturkrockar, oskrivna regler och du kommer känna dig som att du alltid kommer i andra hand. Au pair-livet är fyllt av ris och ros. Du kan ha en fantastisk familj som du älskar av hela ditt hjärta och du kan hamna i en mindre bra värdfamilj som kan förpesta ditt äventyr (om du hamnar i denna kategori, stick. Lämna familjen. Det är ditt äventyr och du ska älska det.). Oavsett vad som händer måste du förbereda dig på att det är jobb som gäller, inte ett gratis sätt att upptäcka en ny stad och ett nytt land. Du ska vilja ta hand om barn som kan vara lika underbara som jävliga och du ska vilja bo i en annan familj. Kanske vill du inte ta hand om barn? Det finns massa andra sätt att upptäcka världen på; vanliga jobb, volontärarbete, backpacking... Välj det sätt som passar dig och inte alla de personer du hört om.

Steg 2 - Vart vill du åka?
 
Vilket land skulle du vilja upptäcka? Vilken kultur skulle du vilja lära dig mer om? Det finns massor av länder att välja mellan. USA, Australien, Storbritannien, Irland, Frankrike och Spanien hör till de mest populära. Läs på om länder, deras kultur och annat som kan vara viktigt att veta. Vad finns det att se och göra i ditt drömland? Och hur är det med din drömstad? Hur mycket vet du om den egentligen? Se till att ha lite kött på benen innan du bestämmer dig.

Steg 3 - Åka privat eller med förmedling?
 
Detta är en vanlig fråga. Om du vill åka till USA har du inget annat val än att ta kontakt med en förmedling, STS och Cultural Care är stora och pålitliga sådana. Till Australien är det vanligaste alternativet att åka privat just för att de har ett väldigt bra visum som du kan få utan att gå via en förmedling, men annars har Skandinaviska Institutet ett au pair-program till Australien. Men vad är egentligen skillnaden?
 
Om du går via en förmedling har du större säkerhet men även mindre frihet. Säkerheten i att om något går fel har du dem som kan hjälpa dig att komma på fötter igen, att deras familjer är kontrollerade (dock är du ändå inte garanterad en bra familj) och de har koll på alla detaljer. Om du däremot åker privat kan nästan vad som helst hända, vilket är lite charmen i det också. Du kan hamna i en värdfamilj som är helt underbar eller du kan hamna i en familj som inte behandlar dig helt rätt. Du får själv ordna allting. Om något går snett och du måste byta värdfamilj, ja, då är det också ditt ansvar. Min rädsla var just det att familjen skulle vara dålig, men på något sätt får man tänka sig ett worst case scenario; värdfamiljen är hemsk, du blir utslängd på gatan utan boende, vad ska du göra? Att hitta ett hostel, ny värdfamilj eller fixa flygbiljett hem är saker du skulle kunna ordna lika bra som en förmedling skulle göra.
 
Att åka med förmedling blir dessutom dyrare eftersom de kräver avgifter. Anmälningsavgift, extra dyrt visum om de assisterar dig i det, dyrare flygbiljetter... Ja, det är vissa saker som kan tillkomma i din slutsumma. Min kompis Teres åkte till Nya Zeeland och räknade ut att hennes au pair-år skulle kosta 6000-7000 kr mer om hon gått via en förmedling! Vad du än väljer är bra för dig, så länge du själv är nöjd och känner dig säker.

Steg 4 - Hitta värdfamilj.
 
Om du väljer att åka privat får du själv se till att starta en matchningsprocess. Det finns många olika sidor för detta, men den vanligaste är Au Pair World. På denna sida skapar du din profil och fyller i lite olika uppgifter (röker du, kan du jobba för en familj som röker, ålder på barnen, värdland och mycket annat). Vad som är extremt viktigt att tänka på när du fyller i denna profil är att inte ljuga och låtsas vara någon du inte är. För vad händer om du hittar på saker i din profil? Jo, du får en familj som passar din påhittade person. Var ärlig.
 
När profilen är klar är nästa steg att börja skicka meddelanden, intresseanmälningar, till familjer som matchar din profil. Dessa familjer kommer du hitta under Easy Find, snabbt och smidigt! Medan vissa får skicka meddelande efter meddelande till olika familjer (som jag fick när jag skulle till Australien) så får vissa meddelande efter meddelande från familjer utan att leta själv (i denna kategori tillhörde jag när jag skulle hitta min franska familj). Vilken kategori du än tillhör - ge inte upp. Det kommer vara slitigt, du kommer tro att du har hittat din drömfamilj och sen bom, så får du ett negativt svar. Processen kan vara lång eller kort - ingen matchningsprocess är den andra lik.
 
När ni skickat några meddelanden, kanske även mail, till varandra kommer nästa steg - Skype. Första Skype-samtalet kommer vara extremt nervöst. Det kommer kanske samtal två, tre och fyra också vara. Kanske alla, eller kanske inget av dem. Här är vi alla olika. Det är under Skype-samtalet du kommer få "känna på" familjen på riktigt för första gången. Din drömfamilj kan helt plötsligt vara hemsk, och den där familjen som verkade okej men inte mer kan vara helt fantastisk. Alla Skype-samtal ser olika ut. Vissa är som en arbetsintervju, vissa är mer som ett avslappnat samtal. Förbered dig för båda alternativen och gör frågor som är relevanta till familjen! Exempel på frågor kan vara:
  • Hur ser de dagliga rutinerna ut?
  • Hur är barnen? Intressen? Aktiviteter?
  • Måste du köra bil? Och hur mycket tillgång kommer du ha till bilen (dvs, får du använda den utanför jobbet?)?
  • Hur mycket får du i lön?
  • Hur kommer du bo? Eget rum är "ett krav", då du måste ha ett eget krypin, men har du eget badrum? Hur ligger huset/lägenheten i förhållande till affärer och staden?
  • Hur är lokaltrafiken?
Annars kan jag inte säga annat än lycka till!
 
Om du åker med en förmedling kommer de efter din ansökning skicka in dig i en matchningsprocess som liknar den process du har om du åker privat.

Steg 5 - Flygbiljetter.
 
Du har hittat din värdfamilj - grattis! Du ska nu boka flygbiljetter till ditt framtida värdland. Prata ihop dig med din värdfamilj... Vilken flygplats vill de att du landar på? Vilken dag? Någon tid som är bättre än en annan? Inga frågor är för dumma. Du har även ett val att göra - enkelbiljett eller tur- och retur?
 
Till Frankrike och andra europeiska länder skulle jag rekommendera att boka enkelbiljett. Vem vet om du ska göra en Eurotrip på väg hem? Biljetterna är dessutom så pass billiga att det inte spelar någon roll. När det kommer till Australien blir det lite tuffare. När du ska in i landet kan de nämligen kräva bevis på att du har en biljett ut ur landet eller att du har något de kallar "sufficient funds", alltså tillräckligt mycket pengar för att klara dig i landet och köpa en hembiljett om det skulle krävas. Denna summa brukar ligga på 5000 AUD, alltså runt 30 000 SEK. Jag har aldrig hört om någon som blivit kontrollerad, men för att jag skulle känna mig säker köpte jag en tur- och returbiljett. Problemet var då att jag var låst vid Sydney Kingsford Smith vid hemfärden. Vanligast är att köpa en enkelbiljett, många väljer att backpacka i Asien och flyga hem därifrån, en biljett de bokar när hemfärden närmar sig.
 
Prismässigt är tur- och returbiljetter billigare (min kostade 12 000, alltså 6000 per väg). Enkelbiljett kostar runt 7000, men du kan ha tur och hitta billigare. Sidor jag kan rekommendera är Skyscanner, Momondo och Kilroy, men alternativen är många! Se även till att boka biljetter i inkognitomode, webbläsaren sparar då inte cookies som hemsidorna använder för att pressa upp priserna på biljetterna du tittat på tidigare. De blir alltså helt plötsligt billigare eftersom de inte vet om du varit inne där eller inte. Kontrollera även att priset inkluderar bagage. Ska du åka inom Europa? Kolla SAS ungdomspriser, Stockholm Arlanda till Paris Charles de Gaulle kostar endast 399 kronor med serviceavgift (juni -14).
 
Steg 6 - Visum.
 
Ska du resa inom EU? Då behöver du självfallet inget visum med ditt svenska pass!
 
Ska du däremot resa till Australien eller Nya Zeeland behöver du ett visum. Detta heter Work & Holiday Visa och är giltigt ett år efter du kommit in i landet. Under din ettårsperiod kan du lämna landet och komma tillbaka så många gånger du vill! Detta visum har vissa krav, ett av dessa är att du måste vara mellan 18 och 30 år. Ett annat är att du bara får jobba hos samma arbetsgivare i sex månader. Kolla noga upp vad som gäller och fixa aldrig visumet hos någon annan är Australiens (eller Nya Zeelands) immigration! Visumet till Australien kostar runt 3600 kronor, Nya Zeelands är något billigare. Ett Visitor Visa till Australien är gratis men måste ansökas om (gäller i tre månader men du får inte jobba på det, det är dock bra att veta om din familj ska hälsa på), Nya Zeelands turistvisum är också gratis men kräver ingen ansökning innan. De kommer dock kräva att du visar upp en hembiljett i tullen!
 
Allt jag skrivit om visum är fokuserat på Australien. Allt detta kanske inte stämmer (förutom turistvisumet som jag har koll på) med Nya Zeeland och det är därför viktigt att du kollar upp vad som gäller på det visumet. Regler kan även ändras - håll dig uppdaterad!

Steg 7 - Försäkring.
 
Tyvärr kan olyckan vara framme i utlandet. Du kan bli sjuk, saker kan bli stulna... Vad som än händer så är det bra att vara förberedd! Din hemförsäkring gäller bara resans första 45 dagar och du måste därför skaffa en tilläggs- eller reseförsäkring. Kolla med olika försäkringsbolag, vissa har en specifik au pair-försäkring. Jag skaffade en vanlig reseförsäkring hos Länsförsäkringar till Australien och hos Folksam till Frankrike som täckte det mesta. De kostade runt 2600 kr styck.

Steg 8 - Tråkiga, nödvändiga saker att ordna med innan avfärd.
 
Läkarbesök, ta ut mediciner, besöka banken... Innan jag åkte till Australien gjorde jag denna lista att checka av innan avfärd. Den innehåller det mesta som man behöver göra innan avfärd. Jag lägger in den här i en liten utvecklad och förbättrad version:
  • Visum - till länder som kräver det. Läs noga igenom visumreglerna.
  • Flygbiljett - boka innan visumet då du behöver ange datumet då du anländer i din ansökan. 
  • Försäkring - jag valde Länsförsäkringar och Folksam, men det är ditt eget val.
  • Internationellt körkort - vissa säger att det är ett måste i Australien, vissa säger att det inte behövs och att det är onödigt. Ett internationellt körkort är en översättning av ditt svenska och kostar 250 kronor hos Motormännen, en billig försäkring ifall polisen skulle vara kinkig. Inom Europa behöver du inget internationellt körkort.
  • Fullmakt på banken - genom att skriva en fullmakt på din bank kan dina föräldrar göra saker som du annars bara kan göra själv. Ny bankdosa, nytt bankkort, överföringar, räkningar... Väldigt bra att ha om något skulle hända.
  • Meddela jobbet - har du jobb måste du självklart säga upp dig eller hur du väljer att lösa det med din arbetsgivare.
  • Resväska - här finns det många olika åsikter. Ska du backpacka? Vill du då åka med ryggsäck eller vill du ha en stor väska som du sedan byter ut mot ryggsäck? Jag valde att åka med en Burton-väska på 121 liter och köpa ryggsäck på plats.
  • Tandläkare - kan vara bra att besöka en sista gång.
  • Säga upp mobilabonnemang - ett mobilabonnemang som ligger och kostar massa pengar är onödigt. Skriv över till ett refill-alternativ eller säg upp helt och hållet.
  • Böcker - ta med någon enstaka bok. Böcker kan du köpa på plats och de tar dessutom bara plats i resväskan.
  • Foton - vill du ha foton på familj och vänner i ditt rum i ditt nya land?
  • Kopia på pass, körkort, visum och biljetter - mycket viktigt ifall något skulle försvinna.
  • Presenter till familjen - svåraste punkten. Köp något som är typiskt för Sverige. Det finns fina böcker om Sverige på engelska på både Adlibris och Bokus. Sweden A-Z och You know you are Swedish when... är bara två av dem. Till värdbarn/värdbarnen kan man köpa leksaker eller liknande, fråga föräldrarna eller tidigare au pairer vad de skulle rekommendera! Även svenska godsaker kan ges i present. Se steg 9.
  • Linser och mediciner - viktigt att komma ihåg om man inte vill vara halvblind och sjuk.
  • Adapter - till Australien behövs adapter men det är inte nödvändigt inom EU och Schengen. Ta med ett grenuttag så får du många uttag till mobil, kamera, platt- eller locktång eller vad du nu kan ha med dig.
  • Växla pengar - jag växlade online via Unimon, pengarna skickas då rekommenderat till närmaste uthämtningställe. Fungerade hur bra som helst. Du kan även ta ut via vanliga uttagsautomater i ditt värdland, kostnaden är nästan densamma.
Steg 9 - Presenter.
 
Till seden hör att du ger presenter till värdfamiljen och detta tycker jag är svårast. Vad tycker barnen om? Vad ska du ge värdföräldrarna? Ett tips är att prata med familjens nuvarande/dåvarande au pair! Vanligt är att man köper en bok om Sverige till värdfamiljen (se tipsen under förra punkten) och kanske något svenskproducerat. Om du ska till ett land med sträng tull måste du noggrannt läsa igenom vad du får ta med dig in i landet (i Australien är kött, nötter, frukt och annan mat omöjligt, men de kan även neka trä- och läderprodukter eftersom de också kommer från växt- och djurriket). Eftersom jag tycker denna punkt är så svår kan jag inte ge några konkreta exempel, använd er fantasi!

Steg 10 - Att komma fram.
 
Grattis, du har nu tagit dig till ditt nya värdland och din värdfamilj efter den långa processen. Det kommer vara tufft. Det kommer att vara en omställning. Språksvårigheter, nervositet, blyghet, allt kommer kännas konstigt. Några saker som kommer kännas konstigt är att våga ta mat ur deras kyl, frys och skafferi, sitta vid ett middagsbord med din nya familj, våga tillbringa tid med dem och inte gömma dig på ditt rum, säga åt barnen... Ja, listan kan göras lång. Men håll ut. På två veckor borde du känna dig någorlunda bekväm i alla fall. Men att känna sig riktigt hemma kan ta en månad eller flera! Ge inte upp.
 
Om värdfamiljen däremot är dålig och inte behandlar dig rätt ska du självklart inte stanna. Det är ditt äventyr och de ska inte förstöra det. Börja med att prata med dem, men om det fortfarande inte känns rätt kan du säga upp dig. Du måste dock ge familjen två veckor att hitta en ny au pair. Du har då även tid att hitta en ny värdfamilj, men om det inte känns rätt kan man alltid söka vanligt jobb, bara resa i landet eller helt enkelt ta sitt pick och pack och åka hem.
 
När det gäller hemlängtan... Vi får alla det, mer eller mindre. När jag kom till Australien längtade jag inte hem förrän efter tre månader då den första snön föll hemma. Jag trodde det var något fel på mig som inte hade hemlängtan eftersom det kändes som att många grät sig till sömns varje kväll. Vad vill jag säga med det här? Vi är alla olika och reagerar olika på förändringar. Därför kan jag inte heller ge dig några konkreta råd på hur du hanterar din hemlängtan. Du vet själv bäst vad som fungerar för dig.

Steg 11 - Hemfärden.
 
Så har dagen kommit. Hemfärden. Du har förmodligen ett helt fantastiskt år i ryggen och nu har det kommit till sitt slut. Du ska nu lämna det som varit ditt land, din familj och ditt hem bakom dig för att komma tillbaka där du startade. På något sätt känns hemfärden oftast tuffare, i bakhuvudet när du åker i början av året finns ändå vetskapen om att hemmet finns kvar, men nu när du lämnar ditt värdland och värdfamilj bakom dig... Ja, då är det slut. De kommer visserligen alltid, även om ni inte håller kontakten, finnas med på ett litet hörn eftersom du trots allt tillbringade en del av ditt liv där med dem.
 
Så ja, hemkomsten kommer också vara tufft. I början kommer du stå i centrum och alla kommer fråga hur ditt år har varit, men till slut så kommer alla frågor att upphöra. Du är inte speciell och spännande längre. Du kommer dig slå dig till ro hemma och förmodligen är det då, när du kommer in i alla gamla rutiner och vanor, som tristessen och saknaden slår till. Vad ska man säga egentligen? Gråt inte för att det är över, le för att det hände!
 


Kommentera

Namn
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej)


Webbplats


Kommentar