Je suis arrivée à Paris!

Jag har alltså anlänt i Paris.
 
Jag önskar att jag kunde säga att jag tog mig smärtfritt till Arlanda, men tyvärr vore det en lögn då flygbussen var sen och dessutom höll på att köra utan mig efter att ha haft bagageluckan öppen i ungefär tre sekunder. Låt höra, vem kan slänga in en walk in closet på hjul på tre sekunder utan att bli klämd av dörren?
 
Fram till Arlanda kom jag och efter sushilunch med pappa och Sofia boardade jag planet som skulle ta mig till Paris. Flygningen gick hur bra som helst och två timmar och 20 minuter senare landade jag i Paris. När jag väl fått min väska går jag långsamt mot utgången och tittar mig försiktigt omkring så hör jag flera glada röster:
"Lina, Lina, Lina!"
Då står hela min värdfamilj där och vinkar glatt! Pojkarna är så söta! Sedan körde vi hem, jag fick en liten guidad tur i området av den äldsta. Jag älskar verkligen deras hus, som tyvärr just nu håller på att byggas om. Det är inte små ombyggnationer heller, de ska nämligen lägga till en hel våning och bygget är en månad försenat. Detta innebär att vi får dela dusch ett tag framöver.
 
Efter middagen fick de sina presenter (en bok med recept på husmanskost på franska, Sju Sorters Kakor på engelska, Dumle och Marabou) och blev hur glada som helst! Jag fick även mitt SIM-kort så nu är jag inte längre tillgänglig på mitt svenska nummer. Om jag har förstått det rätt har jag dock internet överallt så iMessage, Facebook och Snapchat fungerar.

Jag sitter nu i mitt nya rum, ett rum jag älskar och känner hur jag blir tröttare och tröttare. Snart är det dags att sova min första natt i mitt nya hem.
 

Next stop: Paris!

Så var det dags.
 
Nu sitter jag på flyget som tar mig till flygplatsen Charles De Gaulle i Paris. Förmodligen ganska nervös, denna flygning är inte alls lång och innan jag har hunnit säga Frankrike kommer jag vara inne i deras luftrum. Bara tanken på att möta värdfamiljen för första gången gör mig nervös, trots att jag har mött en värdfamilj för första gången tidigare.
 
Snart kommer jag bo i The City of Lights, kulturstaden, modets mekka, baguetternas stad... Även kallat Paris. 
 
Nu börjar äventyret.

Hufvudstaden

Så sitter jag här. Tankarna är många och röriga, för röriga att sätta på pränt. Mina känslor är som en berg- och dalbana. I ena sekunden är jag hur spänd och glad som helst, en sekund senare vill jag bara bryta ihop och stanna hemma. Skrika "nej, nej, nej, jag vill inte det här!". Jag kommer inte ihåg om det var så här när jag skulle åka till Australien, men om det var det så förstår jag inte varför jag går igenom något sådant frivilligt igen. Att ständigt pendla i känslorna är utmattande.
 
I morgon flyger jag till Paris. Familjen har mailat och sagt att de är glada och ser fram emot året vi ska ha tillsammans och innerst inne tror jag att mina känslor är likadana. Att det bara är nerverna som spökar och fjärilarna som flaxar i magen.
 
Min dag här i Stockholm har varit fantastisk. Allt började med en reunion med Annie, min kära vän som jag lärde känna i Australien. Kändes så surrealistiskt men så otroligt bra att får se henne igen och prata med henne. Dagen avslutades sedan med min bror med familj, det var över ett år sedan jag träffade min brorsdotter. Det är fantastiskt hur mycket man kan älska en sån liten människa även om man knappt har träffats. Vi vuxna åt sedan trerätters på en grekisk restaurang. Jag ska verkligen inte klaga på min sista dag i Sverige!
 
Throwback thursday på en lördag. Annies bild på oss utanför operahuset en solig dag i december.

En dag kvar i staden

Kan inte förstå att jag lämnar min lilla hemstad i morgon. På något sätt känns det som om jag kommer hem efter helgen men så är ju inte fallet. Jag kommer bara fortsätta leta mig neråt tills jag landar i Paris, där jag förhoppningsvis kommer stanna fram till december.
 
Förstår ni? För det gör inte jag. Snart kommer jag vandra på Paris gator, höra franska överallt och jag gör det inte bara som semester, jag kommer faktiskt jobba och studera där! Jag kommer bo där! Det går inte riktigt in för mig.
 
Väskan är nu så gott som färdigpackad, kvar är handbagaget och småsaker som ska tryckas ner i något hörn. Passet ligger och väntar.
 
Snart smäller det.

Test de niveau francais

Så har jag checkat av två saker på måste göras-listan. Jag är nu försäkrad fram till den 1 juli och jag har även bevisat vad jag kan i franska.
 
Skolan jag kommer gå på heter France Langue och ligger i Victor Hugo inne i Paris, en skola jag har hört mycket bra om. Anledningarna till varför jag valde att gå inne i stan istället för 10 minuter från mig med buss är för att det är lättare att göra något inne i Paris efter dagens lektioner samt att det ändå inte är många minuters transportskillnad. Efter många problem med anmälan har jag nu dessutom gjort testet som avgör vilken klass jag kommer hamna i.
 
Ni förstår, i Frankrike pratar man om olika nivåer; A1, A2, B1, B2, C1 och C2. A-nivåerna är alltså nybörjarna, B är för "medelmåttorna" (i brist på bättre ord) och C är för dem som är ruskigt duktiga redan. Siffrorna visar sedan på vilken nivå du är inom varje kategori, 1 är något sämre och 2 lite bättre. Jag hoppas självklart på B2, men skulle absolut acceptera B1 då min talade franska verkligen inte är något att hänga i julgranen. Samtidigt är jag livrädd för att hamna i A2... Jag säger ofta att jag läser och skriver franska men att jag inte kan prata. Hittills känner jag mig någorlunda nöjd med min prestation, kändes ändå som att jag förstod det allra mesta och kunde svara korrekt så nu är det bara vänta och se vad som händer.

På söndag bär det av...

En klassiker: listan som alla hatar att läsa

Vad har du på dig?
Jeans, linne och kofta.

Hur mår du?
Nervös inför Paris, men väldigt bra, tackar som frågar!

Vad önskar du just nu?
Att jag hade mer tid i Sverige innan avfärd och att jag var i Paris just precis nu. Och att jag var i Sydney. Jag vet, jag är hopplös.

Vad har du ätit idag?
Fil och flingor till frukost, lax med pestosås och pasta till middag, chokladglass till efterrätt.

Vad ska du göra imorrn?
Möjligtvis gå på stan, handla mat, äta palt på stugan med mamma, min syster, farmor och farfar (och alla andra som kanske dyker upp).

Och på söndag?
På söndag... Ja, då flyttar jag till Paris.

Vem saknar du?
Min pappa och hans fru, min lillasyster, min australiska värdfamilj, Sara... Och många fler, mer eller mindre!

Senaste köp?
Med undantag för chokladglassen och Piggelin till min syster; min nya höst- och vinterkappa! Så glad!

Vad skrattade du senast åt?
Emelie, en go människa i Paris! Läs hennes blogg!

Vad grät du senast åt?
Det var så längesen att jag inte kommer ihåg, trots att jag ibland bara gråter "utan" anledning bara för att släppa loss.

Vem sov du senast med?
Väldigt bra fråga. I samma rum som var det min lillasyster, i samma säng som... Ja, det vet jag inte.

Vad läser du just nu?
City of Heavenly Fire av Cassandra Clare och Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman. Ja, jag läser alltid minst två böcker parallellt.

Senast sedda film?
Dallas Buyers Club.

Vilken svordom använder du mest?
Förmodligen fan och fuck, ibland i samma mening.

Vem var den senaste som ringde dig?
Min syster <3

Har du dejtat någon av en annan religion?
Nej.

Senast 3 inkomna sms?
"Tror jag är partisk mot Zyx efter körtelfebern..."
"Var är du nu?"
Erbjudande från Cubus

Vad stod det i ditt senaste skickade sms?
”Haha”

Vilket var ditt favoritämne på gymnasiet?
Engelska, svenska och biologi.

Vilken är din favoritfrukt?
Ananas.

Vilka kändisar har du blivit jämförd med?
Ingen, tyvärr...

Vad är du rädd för?
Ensamhet.

En person du tycker är snygg?
Mitt frikort just nu är Ryan Guzman. Men återkom nästa vecka så får vi se vem som är det då.

Blir du lätt svartsjuk?
Alldeles för lätt. Svartsjuk på allt och alla.

Din favoritkaraktär ur en serie?
Just nu är det Jenny från Doctor Who. Eller helst hela kombinationen Madame Vasta/Jenny/Strax. Kan de inte få en egen spin off?

Vem skrev senast åt dig på facebookchatten?
Emelie, men hon var tvungen att ringa ett samtal. Inte ok.

Vilket språk hade du velat lära dig?
Franska. Passande, va?

Vad för sorts killar faller du för?
Roliga, självsäkra men ödmjuka, trevliga... Listan kan göras lång, det psykiska är mer viktigt än det fysiska. 

Vart vill du åka just nu?
Jag vill till Paris, Frankrike, men jag vill också tillbaka till Sydney, Australien.

Vad önskar du dig i födelsedagspresent?
En iPad, en god middag, en överraskning. Då är jag lycklig!


Varning: packning pågår

 

Mindre än en vecka

Det är så svårt att förstå att jag har passerat en veckas-gränsen. Att det nu är mindre än en vecka tills jag lämnar lilla landet lagom och beger mig ut i världen igen.
 
Resväskan har nu fått komma ner från vinden, en liten pocketguidebok om Paris har inhandlats och försäkringsbolaget har kontaktats.
 
Trots allt detta är det så otroligt svårt att förstå. Det är så svårt att veta vad jag ska packa, hur jag ska packa. Jag kan inte riktigt få ihop det i mitt huvud trots att jag gjort detta förut, trots att jag har en packningslista. Det är rentav ännu svårare än sist jag packade för att flytta till ett annat land.
 
Nu ska jag trycka ner kläder för nästan alla årstider (sommargarderoben sparar jag med undantag för ett par shorts då hösten även kommer ha nåt Paris då jag kommer dit) i min walk in closet på hjul, inte överskrida viktgränsen och ändå vara nöjd och inte gå runt i samma kläder dag in och dag ut. Inte blir det heller lättare av att jag är fruktansvärt less på alla kläder jag har.
 
Någon som vill följa med på shopping i Paris?

Paris - bucketlist

Lägger upp min bucketlist för allmän beskådan, en bucketlist som jag kommer göra mitt bästa för att bocka av alla punkter på. Listan kommer att uppdateras med jämna mellanrum och jag kommer även länka till inläggen då jag gjorde punkten (om det är överstruket har jag gjort det men inte skrivit om det). Har även fixat en länk i högra menyn så ni lätt hittar tillbaka till detta inlägg!

I höstens grepp

I mitt liv händer ingenting speciellt. Jag träffar vänner och familj, precis som vilken sommar som helst, jag mår skönt och njuter av att hösten faktiskt verkar ha fått fäste i norra Sverige. Mörka kvällar, lite regn, 10-15 grader och enstaka dagar då kvicksilvret klarar av att leta sig uppåt.
 
Att ta på sig stickade tröjor, jeans och kängor, tända ljus och dricka en kopp te i soffan framför en film... Ja, det är hösten när jag tycker om den som bäst. Missförstå mig rätt, jag älskar sommaren, solen och varma dagar och ja, jag vet att "vi kommer hinna med kylan med" som alla så fint påpekar. Men hösten med sin fuktighet, lukten (visste ni att doften som uppstår efter ett regn, regn som träffar torr jord, kallas petrichor och kommer från de grekiska orden petros som betyder sten och ichor, vätskan som flyter i grekiska gudars ådror?) och höga mysfaktor, ja det är då jag trivs som bäst.
 
Det är svårt att förstå att jag om en vecka och två dagar återigen lämnar lilla landet lagom bakom mig och beger mig ut på ett äventyr. Det är som om det inte riktigt når hela vägen in i min hjärna. För ett år sedan var jag nyanländ i Sydney och känslan en vecka innan det äventyret var så annorlunda än vad mina känslor är nu.
 
Det är en vecka och två dagar till Frankrike och jag har inte skrivit klart packningslistan, planerat ett sista hej då med vännerna, fixat försäkring eller växlat pengar.
 
Allt detta var klart två veckor innan jag skulle till Sydney.
 
Jag fick i dag ett mail från min blivande värdfamilj som har varit på semester och jag har därför inte hört av dem på länge, men med deras mail så väcktes längtan efter äventyret igen och jag är nu spänd och ivrig att få göra de sista sakerna på checklistan.
 
När jag planerade inför Sydney svävade tankarna alltid iväg till meningen:
"Tänk när jag sitter på planet till Sydney..."
Under min tid där svävade tankarna då och då iväg till en annan mening:
"Tänk när jag sitter på planet hem och lämnar allt det här..."

Här går vi och väntar på ögonblick i vårt liv, medvetet eller omedvetet, och helt plötsligt är vi mitt i dem. Helt plötsligt sitter vi där med vårt jobb, vårt nya värdland, vår nya vardag, saker som vi förut bara var tankar om framtiden i vårt huvud.

"Tänk när jag sitter på planet till Paris..."
 
 En bild från en av de sista sommardagarna ute på stugan.

Det börjar närma sig...

Så var mina sista arbetspass gjorda. Hela helgen har tillbringats på mitt jobb och med hela menar jag verkligen hela, då jag bara varit hem för att sova. Natten efter sista skiftet sov jag hela tolv timmar, men det känns fortfarande som att jag simmar i gröt när jag tänker.
 
Tog itu med den sista brådskande saken på min att göra-lista, så nu kan jag slappna av i några dagar innan jag gör det allra sista!
 • Sälja lite fonder så jag har råd med allt eftersom min största, men inte första, lön kommer två dagar innan jag åker. Struntar i det.
 • Skaffa nytt pass.
 • Anmäla mig till min skola.
 • Maila familjen bild på mig + bevis på att jag kommer vara student så de kan fixa mitt RER-kort.
 • Köpa presenter (hittat denna bok som känns som ett självklart val eftersom både mamman och yngsta pojken älskar matlagning, sedan velar jag mellan Sweden Inside Out och Swedish Cakes and Cookies, alltså Sju sorters kakor men på engelska). Även passa på att beställa Lonely Planets guidebok till Paris (samlar på dem till alla ställen jag åkt själv, så måste egentligen köpa Nya Zeeland också... Hmm...). Måste dock inhandla något till den äldsta pojken...
 • Köpa ny kamera (velar mellan en ny Olympus, med inställningar jag är van vid, eller en Sony, som presterar bättre vid sämre ljusförhållanden). Har löst det på annat sätt och är så peppad på att leka med den kameran.
 • Fixa en försäkring (kan göras de sista dagarna innan avresa).
 • Kolla om mitt EU-kort gått ut / beställa nytt.
 • Boka biljett Luleå-Stockholm eftersom jag åker på separata biljetter.
 • Fundera mer kring packning och packa.

Update

 • Sälja lite fonder så jag har råd med allt eftersom min största, men inte första, lön kommer två dagar innan jag åker. Struntar i det.
 • Skaffa nytt pass.
 • Anmäla mig till min skola.
 • Maila familjen bild på mig + bevis på att jag kommer vara student så de kan fixa mitt RER-kort.
 • Köpa presenter (hittat denna bok som känns som ett självklart val eftersom både mamman och yngsta pojken älskar matlagning, sedan velar jag mellan Sweden Inside Out och Swedish Cakes and Cookies, alltså Sju sorters kakor men på engelska). Även passa på att beställa Lonely Planets guidebok till Paris (samlar på dem till alla ställen jag åkt själv, så måste egentligen köpa Nya Zeeland också... Hmm...).
 • Köpa ny kamera (velar mellan en ny Olympus, med inställningar jag är van vid, eller en Sony, som presterar bättre vid sämre ljusförhållanden). Har löst det på annat sätt och är så peppad på att leka med den kameran.
 • Fixa en försäkring (kan göras de sista dagarna innan avresa). Kolla om mitt EU-kort gått ut.
 • Kolla på biljetter ner till Skåne (höhö, Sara).
 • Boka biljett Luleå-Stockholm eftersom jag bara har Stockholm-Paris just nu.
 • Fundera mer kring packning

Christchurch - Queenstown

Lite vyer som jag passerade mellan Christchurch och Queenstown. Fantastiska Nya Zeeland!
 
Lake Tekapo
Mount Cook som tittar ut över Lake Pukaki
Lake Pukaki. Inga bilder gör dessa två sjöar rättvisa. Sjukt blå och vackra!

Rotorua - Wellington - Picton - Christchurch

Efter Wai-o-tapu och Rotorua körde jag söderut igen. På vägen till Wellington passerade jag Dannevirke, en dansk stad, men kom till slut fram till Wellington där jag sov en natt innan jag tidigt nästa morgon tog färjan över till hamnstaden Picton på sydön. Sedan satte jag mig i bilen igen och körde från Picton till Christchurch, staden som drabbades hårt av en jordbävning i februari 2011. Där hade jag bara en natt innan jag åkte vidare, vilket var okej för mig då jag inte tyckte att det fanns så mycket att göra.
 
Den här lilla röda båten snurrade runt, runt på samma ställe och gjorde en liten cirkel. Sen åkte den till ett nytt ställe och gjorde samma sak, och igen, och igen, och igen... Helt plötsligt var vattnet prickigt!
Molnen låg som ett lock på bergen.
En container-galleria! Vad gör man inte för att få shoppa i en förstörd stad?

En natt jag drömde

I natt drömde jag om min värdfamilj. Inte min franska, utan min förra. Den australiska.
 
Det gjorde ont av saknad och när jag vaknade tänkte jag hur mycket hemma det skulle kännas att komma tillbaka. Bo hos dem, gå runt i deras hus, sitta i soffan med dem och titta på QI medan min värdpappa och 11-åringen gör varm choklad till oss alla. Gosa med katterna, ta med hunden till hundparken, åka in till city och vandra på Sydneys gator...
 
Det var ett stort och svårt beslut att komma hem. Det tog lång tid innan jag accepterade att jag innerst inne ville flyga hem med flygbiljetten som jag bokade redan innan jag åkte. Att jag inte ville utöka, flytta fram datumet och stanna längre. Kanske jobba på farm, jobba på pizzerian i området eller bara bo i familjen...
 
Jag visste att det spelade ingen roll om jag stannade längre eller åkte hem den 22 maj. Att säga hej då skulle vara lika jobbigt ändå.
 
Ingen hade heller förberett mig på hur jobbigt det skulle vara att komma hem. Allt är detsamma men du, jag, har förändrats. Inne i mitt huvud är jag en helt annan person, trots att jag ändå är samma gamla jag.
 
Nu har jag varit hemma i lite mer än två månader och det är inte längre lika intressant. Jag är inte lika intressant längre heller. Förut möttes jag av "men hej, är du hemma?", nu är det bara vanliga hälsningar. Missförstå mig rätt, jag är inte ute efter att vara speciell och bättre än alla andra, jag har bara börjat bli uttråkad. Uttråkad på att gå på samma gamla gator och göra samma gamla saker.
 
Jag vill uppleva nya saker, trots att jag älskar det välbekanta i att vara hemma.

Uppdaterad to do-list

 • Sälja lite fonder så jag har råd med allt eftersom min största, men inte första, lön kommer två dagar innan jag åker. Struntar i det.
 • Skaffa nytt pass.
 • Anmäla mig till min skola.
 • Maila familjen bild på mig + bevis på att jag kommer vara student så de kan fixa mitt RER-kort.
 • Köpa presenter (hittat denna bok som känns som ett självklart val eftersom både mamman och yngsta pojken älskar matlagning, sedan velar jag mellan Sweden Inside Out och Swedish Cakes and Cookies, alltså Sju sorters kakor men på engelska). Även passa på att beställa Lonely Planets guidebok till Paris (samlar på dem till alla ställen jag åkt själv, så måste egentligen köpa Nya Zeeland också... Hmm...).
 • Köpa ny kamera (velar mellan en ny Olympus, med inställningar jag är van vid, eller en Sony, som presterar bättre vid sämre ljusförhållanden). Har löst det på annat sätt och är så peppad på att leka med den kameran.
 • Fixa en försäkring (kan göras de sista dagarna innan avresa). Kolla om mitt EU-kort gått ut.
 • Kolla på biljetter ner till Skåne (höhö, Sara).
 • Boka biljett Luleå-Stockholm eftersom jag bara har Stockholm-Paris just nu.
 • Fundera mer kring packning.
Så ser det ut just nu. Det tar sig, sakta men säkert.