27 augusti

Idag har varit en otroligt rolig dag, men även en lite sorglig. Jag har gjort examensdelen av mitt projektarbete. Mitt projekt Ung Skärgård innebar att jag tillsammans med fem andra naturelever fick en guideutbildning i vår skärgård. Så idag guidade vi två femmor ute på "vår" ö i skärgården.
 
Allt gick super, även om vi fick improvisera från minut 1. Vädret var nämligen inte så bra som vi kunde önska, utan en front skulle komma in med en kuling vid lunchtid. Detta innebar att vi fick slå ihop de två klasserna och bara guida fram till lunch (ursprungsplanen var att ta en klass före lunch och den andra efter lunch). Sagt och gjort, vi tog våra grupper och gick iväg, men ganska snabbt började det regna. När vi hade två stationer kvar kom tyvärr fronten, blåsten tog i rejält och regnet låt vågrätt i luften. Vi fick fly hals över huvud till båten för att inte riskera att bli inblåsta på ön.
 
Min lilla grupp tyckte ändå äventyret var spännande, särskilt när de fick fly till båten och att det gungade så mycket. Så även om det känns som att allt gick fel bara för att det inte blev som var det tänkt behöver det inte vara sant. Alla var mycket nöjda ändå, trots att vi var helt genomblöta.

Imorgon ska vi tagga upp till vår redovisning då vi tar ut NA1:orna till ön tillsammans med Ung Skärgård-gänget från Luleå som ska guida sina ettor på "vår" ö som de aldrig varit på. De är lagom nervösa kan jag berätta för er, men så ska det vara! Eftermiddagen kommer bestå av lära känna varandra-övningar eftersom klasserna knappt har varit tillsammans i en vecka. Wish us luck!


Taggat gäng innan avfärd!

24-25 augusti

Jag har varit alldeles för trött och nervös över mitt projektarbete för att kunna blogga om det fantastiska som hände i lördags. Och när jag skulle blogga i fredags försvann inlägget, så jag får väl börja där:

Fredagen spenderade jag med Lisa. Vi började med en middag på Thai Garden med mamma, min syster och hennes pojkvän. Sedan körde vi till Willy's där vi handlade godis i otroligt snygga Star Wars-burkar...


Mumma...

Yoda och Darth Vader (som fanns i lakrits, men jag hatar lakrits)! Fina citat på burken: "Help me Obi-Wan Kenobi; you're my only hope." "The Force is what gives a Jedi his power. It's an energy field created by all living things. It surrounds us and penetrates us. It binds the galaxy together."

På lördag morgon steg jag och Lisa upp för att ge oss ut och paddla på Skärgårdsfesten. Totalt var vi runt 15 personer och vädret var verkligen på vår sida! Så efter en kort tur för att visa upp oss så hoppade jag och min kompis/kollega Elin ur kajakerna för att möta upp Sjöräddningen. Med dem gick vi till räddningshelikoptern som flugit dit från Umeå för att göra en uppvisning med oss. Så efter en kort säkerhetsgenomgång av helikoptern och hur allt skulle gå till. Efter det drog vi på oss torrdräkterna och satte oss i kajakerna för att sedan kapsejsa och plockas upp av ytbärgare. Det här var något av det roligaste jag gjort!


Flygmaskin

Excited girl har dragit på sig torrdräkten och gör sig redo...

Action! Jag ska få bättre bilder som en sjöräddare tog, men även min "handledare" i kajakprojektet som tog med teleobjektiv.

Efter vi hade paddlat ut så tog det ett tag innan vi hörde helikoptern. Vi hade fått instruktioner om att välta så fort vi såg helikoptern välta, vilket vi gjorde. Men medan de gjorde en runda och läste checklistor så hann vi ligga i vattnet i runt 10 minuter. Sedan dök de upp och ytbärgaren pekade ut mig som nummer ett. Efter att ha blivit nervinschad simmade han fram till mig och började dra i mig för att ta på mig selen de har, men det var svårt att förstå vad han ville eftersom helikoptern lät och drog upp väldigt mycket sjö. Men helt plötsligt hade jag selen runt mig och han snurrade runt mig för att jag inte skulle få allt vatten i ansiktet medan de började vinscha in oss (första stunden släpas man nämligen in under helikoptern). Snällt nog försökte han även skydda mitt ansikte, men jag lyckades i alla fall få mig en kallsup innan jag helt plötsligt befann mig i luften med ytbärgaren. Och strax efter det var jag inne i helikoptern. Allt gick otroligt fort och jag lovar att jag inte hann njuta av utsikten. Jag var så otroligt fokuserad på att försöka minnas vad som hände. Elins räddning blev lite mer komplicerad och tog lite längre tid eftersom en prick (stolpe som märker farleden för fartyg) var i vägen. Men efter en stund satt hon med mig i helikoptern, genomdränkta men torra innanför dräkterna (tack och lov!). Vi lyckades även få oss en liten tur med helikoptern då vi cirkulerade över stan innan vi åter landade på Brandstationen.

Var det läskigt? Jag var hur nervös som helst innan, men det enda jag kunde göra var att lita på proffsen och slappna av. Under tiden allt hände var jag inte alls rädd eller nervös. Var det roligt? Roligt är inte ett tillräckligt starkt ord. Skulle jag göra om det om jag fick chansen? Utan tvekan!

Långt inlägg, här får ni en potatis.


20 augusti

Så var första skoldagen över. Schema, skåp och hej då. Inte helt fel. Sen bar det av till Erika där vi bakade morotskaka (6 dl olja!!!!) och skrattade framför youtube.

Imorgon börjar allvaret. Samhällskunskap direkt på morgonen och om jag känner min lärare rätt lär vi vakna ganska kvickt. Bjuder på en bild från 9gag. Detta är min hjärna om bara någon vecka...


Sista dagen i frihet

Kanske borde sova så jag orkar upp imorgon. Då börjar skolan, men inte allvaret. Imorgon ska jag bara dit för att få schemat (som jag redan tjuvkikat på på internet) och lite annan information, så börjar allvaret på tisdag. Jag har någon slags hatkärlek till mitt schema, helt underbara onsdagar och bara matte TVÅ dagar i veckan, men sen kan fredagarna ta sig i ar... Ja, ni fattar. Fysik fyra dagar i veckan med en ny lärare, vikarie i engelska... See for yourself! Det hade kunnat vara värre... Betydligt värre. Efter jul försvinner min breddningskurs i biologi och efter sportlovet försvinner också matte E. Lovely. Jag får helt mattefria veckor!!!

Rabbit eller kvack eller hur nu grodor låter...

Min pappa och Sofia åker till Paris imorgon och han frågar mig hur man säger "ät grodor, franskj*vel". Gjorde jag fel som berättade det för honom?

Stan med Lisa

Just nu sitter jag på Wayne's med Lisa och njuter av en Chai latte. Idag ska man bli betydligt fattigare eftersom jag behöver en almanacka och ett par jeans. Men behöver man så behöver man!


Handboll, finalmiss och gårdagen

Sveriges herrlandslag i handboll är i OS-final, och vem är då och dömer fotboll? Just precis, ingen annan än lilla jag. Kanske lika bra det, jag kunde inte se semifinalens sista 10 minuter så varför skulle jag kunna sitta stilla under finalen? Jag tippar hur som helst förlust mot Frankrike med fyra bollar, fast jag har ju tippat förlust sen kvartsfinalen så det kanske är lika bra.
    Semifinalen såg jag med Lisa och vi fortsatte med Hannibal Lector, första och andra filmen. Vad ska man säga om vår pose i soffan?

Jajamen, helt normal ställning i soffan...

Igår gick jag en sväng på stan men kom hem utan att gjort det jag skulle. Jeans och skolsaker (jag kom bara hem med ett block, två överstrykningspennor och ett suddgummi. VARFÖR SKA ALLT VARA SÅ DYRT?). För att få lite billigare priser tog jag och Lisa bilen och åkte till Dollarstore där jag inhandlade lite block och även hårinpackning och dumle.

Engelska/Svenska-block från Akademibokhandeln, 29;-. 2 + 1 fula A4/A5-block från Dollarstore, 3 för 20;- där jag kommer anteckna på lektionerna. 3 st 3-ämnesblock, 30;- st på Dollarstore där jag kommer renskriva mina anteckningar. Faber Castell-suddgummi, Akademibokhandeln, 10;-. 2 st suddbara överstrykningspennor (Pilot Frixion Light), Akademibokhandeln, 20;- st. Dumlepåse, 20;-, Dollarstore. Hårinpackning, 20;-, Dollarstore.

Eftersom min kära mor bara sitter framför OS och inte är helt kontaktbar tillbringade jag kvällen hos Lisa. Vi borrade upp en tavla (tur att vi inte går byggprogrammet), åt grillat till middag (åt middag två gånger, haha) och hemmaodlade jordgubbar med glass till efterrätt, pratade med hennes föräldrar och mormor och hade sjukt trevligt. Sen myste vi vidare med chips och dip från kvällen innan och lekte med Chrome Web Shop. Mycket Angry Birds och jag rensade klart bilderna från Grekland (en månad efter jag kommit hem, tjoho!).

Lisa skruvar upp tavla, ivrigt påhejad av mig.

Final, OS 2012

Sveriges herrlandslag i handboll är i final i OS. FINAL! Minst silver! Jag fattar ingenting. Men jag är inte mindre glad för det! Jag har glömt hur man andas, jag gråter, jag skrattar, jag svettas som en gris!

Ja herregud.

The very last day

Sitter, eller ja, jag ligger i soffan i solen utanför jobbet och "jobbar". Idag har det varit väldigt få besökare på båtmuseet och jag har mest roat mig med att läsa Illustrerad Vetenskap (måste börja prenumerera) och startat Linas kuriosa som jag skickar ut dagligen till några få utvalda personer. Onödiga och ibland intressanta fakta som kanske kan roa litegrann.

Här får ni dagens i alla fall:

Det italienska universalgeniet Leonardo da Vinci gjorde mycket annat än att måla den berömda Mona Lisa. Han uppfann bland annat flera olika versioner av ett mekaniskt lejon i full storlek. Till en fest år 1515 för den franske kungen Frans I konstruerade han ett lejon, som självt gick in i festsalen. När regenten slog lejonet med en liten piska, rörde djuret på huvudet och öppnade gapet, varpå höjdpunkten inträffade: magen öppnade sig, och ut föll massor av vita liljor - symbolen för den franska kronan.

USAs femtionde delstat Hawaii har olika djur som symboler. Till exempel fisken humuhumunukunukuapua'a.

Båda två är från Illustrerad Vetenskap, nummer 12, år 2012, alltså senaste numret och två av tre av mina mest källkritiska fakta.

Enjoy!


Recap

Och när jag väl har börjat blogga igen så är jag så ovan att jag glömmer det. Så en liten recap av min vecka:

Måndag gick jag på mitt skift hos sjöräddningen där jag går som elev (läs: gör ingenting). Vi tog en liten tur i stridsbåten och vädret var verkligen kanon, så det utnyttjade jag och systeryster och paddlade kajak. Eftersom jag jobbar som skärgårdsguide och då även paddlar kajak får jag låna kajaker gratis, vilket vi utnyttjade för en liten tur.Kajakbilderna är lite suddiga eftersom de är tagna genom en plastpåse (i brist på annat vattentätt fodral)

Tisdag kväll dömde jag tre fotbollsmatcher i rad och tjänade lite stålar. Första matchen var dock inte värd pengarna, men det är en helt annan historia.

Onsdag såg jag The Dark Knight Rises med M och E, bra film och helt klart sevärd, även om jag tyckte den var lite segdragen i början innan man kom in i storyn. Men allting räddades och slutbetyget blir ändå 4/5 Linor.

Torsdag, idag, har jag gjort min näst sista dag på jobbet och dömt två fotbollsmatcher på kvällen (cash, mumma). Så med ömmande fötter (har glömt hur dåliga fotbollsskor egentligen är för fötterna) ska jag nu sova så jag orkar med morgondagens jobbdag!

WTF?

Igår köpte jag (eller fick, TACK PAPPA!) en ny telefon, en ny darling. Min förra iPhone (en 3GS) hade sakta men säkert börjat ge upp och efter att hemknappen (egentligen den enda knappen man behöver på en iPhone?) fungerade var tionde gång jag tryckte på den och den dessutom kraschade med jämna mellanrum.. Inte bara appar, utan hela telefonen sa godnatt. Då fick jag nog och nu sitter jag med en alldeles ny iPhone 4S, 16 GB, vit och fin.

MEN!
Här kommer alltså förklaringen till rubriken. Meddelande-appen kraschar och jag kan inte aktivera iMessage-funktionen. Jag kan alltså inte sms med folk INNAN sms-funktionen har kraschat och just nu känns det som att mina kontakter som har iPhone och iMessage inte får mina sms. Så nu återställer jag godbiten och om inte det funkar får jag väl besöka Noliamässan ännu en gång.


WTF?

Drömmar

Vad denna blogg ska handla om, förutom mitt vardagsliv som stressad gymnasieelev, är hur jag kämpar för att nå min dröm; resa till Australien, och då främst Sydney.
 
Den stora planen,är att få jobb i en australiensk familj i Sydney som au pair i drygt ett halvår och sedan fortsätta jobba på en farm för att kunna få ett andra års working holiday visa och samla ihop lite pengar för att sedan backpacka längst östkusten. Sedan flyga till Nya Zeeland (när man ändå är på andra sidan jorden måste man väl passa på) och sedan börja ta mig hemåt till lilla Sverige igen, raka vägen eller en omväg, det får ödet avgöra.

Allt det här är bara drömmar, väldigt avlägsna sådana. Men när jag har drömt om det i två års tid känns det inte som att det är en dröm som svalnar.


Bloggdesign

Så var den nya designen klar! Tack snälla Lisa som fixade det åt mig!

Små förändringar, som headern, kan ske.

Jaha...

...Senast jag bloggade var i maj. Snart har hela sommarlovet varit och jag är åter igen på skolan och pluggar varje dag.

Eftersom jag fortfarande funderar på att åka till Australien (och kanske Nya Zeeland) efter studenten funderar jag på att väcka den här bloggen till liv och skriva om hur det går i mitt liv. Och framförallt, vad jag gör för att hålla min dröm vid liv.