Viktigt att tänka på: vaccinationer

Om ni inte har läst denna artikel på Aftonbladet, gör det. Detta gjorde mig livrädd i morse, eftersom jag läste det inte långt efter jag druckit en smoothie till frukost gjord på naturell yoghurt, mjölk, banan och frusna hallon. Det slog mig då också att jag helt har glömt bort att kolla upp vaccinationer som jag och mamma har pratat väldigt länge om.
 
Hepatit A och B har jag tjatat mest om. Av någon anledning skrämmer detta mig, kanske för att det är väldigt vanligt och lätt att drabbas. Det är dessutom väldigt lätt att vaccinera sig mot. Hepatit är ett virus som drabbar kroppen och beroende på om du drabbas av A eller B kan du få feber, illamående, gulaktig hy, trötthet och mängder med andra symtom. Hepatit A smittar via föda och B via kroppsvätskor. Läs mer här. Just i Australien och Nya Zeeland är hepatit B inte särskilt vanlig, men A finns i alla länder. Ett vanligt vaccinationsschema är att tre sprutor ska tas, den andra en månad efter den första och den tredje sex månader efter den första. Detta är alltså omöjligt för mig då september bara är fem månader bort, men det finns en snabbversion som man kan ta upp till sex veckor innan avfärd. En vaccination kostar runt 540 kronor per dos om jag har förstått det rätt, det kan dock variera från kommun till kommun. Detta är Twinrix som är en kombinerad vaccination mot A och B.

Min mamma har mest pratat om TBC, tuberkulos eller lungsot. Det är väldigt ovanligt i Sverige och därför togs det bort från grundvaccinationen på 70-talet. Trots detta dör runt 600-700 människor i tuberkulos per år bara här i Sverige, de flesta är dock över 65 år och har blivit smittade på 50-talet eller av människor i sin närhet som varit i länder där TBC är vanligt. Tuberkulos är en luftburen infektionssjukdom som framförallt drabbar lungorna, men även andra organ som det centrala nervsystemet, fortplantningsorganet, mag- och tarmpaketet, blodomloppet, skelettet, lederna och huden. Symtomen är hosta, feber och viktnedgång. Botemedel finns och vanligtvis blir man helt återställd. Multiresistenta former av TBC finns dock. En vaccination mot TBC kostar runt 365 kronor per dos men kan variera från kommun till kommun. Vaccinationen ger den klassiska ärrbildningen som ser ut som en krater efter att en liten varböld uppstått efter sprutan.
 
Innan man åker någonstans ska man även självklart kolla upp sin grundvaccination, alltså den vaccination vi får som barn när vi tvingas iväg till skolsköterskan och alla de äldre eleverna skrämmer oss om hur stor sprutan är, hur grov nålen är och hur ont det gör. Om du har genomgått detta trauma som barn har du förmodligen vaccinerat dig mot:
  • Difteri
  • Röda hund
  • Påssjuka
  • Mässling
  • Stelkramp
  • Polio
  • Kikhosta
Jag har dessutom vaccinerat mig mot svininfluensa och livmoderhalscancer. Kolla upp dina grundvaccinationer innan avfärd. Detta gör du med dina föräldrar eller ännu hellre din vårdcentral.
 
Detta är dock bara vad jag har lyckats googla mig fram till och självklart ska man kontakta sin vårdcentral för att vara helt säker.
 
Update: Även kikhosta borde ingå i din grundvaccination.


Kommentera

Namn
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej)


Webbplats


Kommentar